Categories: Sınavlar

Mezunların Düştüğü Hatalar? Mezunlar Nasıl Çalışmalı

Bazı öğrenciler çevresel faktörlerden dolayı yeterince çalışamadığı için, bazı öğrenciler ise çalıştığı halde gelen sıralaması istediği bölüme yetmediği için mezuna kalmayı tercih ediyor. Yani bazı öğrenciler mezuna kalmayı kayıp olarak görürken bazıları ise ilerdeki yıllarda 25-30 senelik iş yaşamını kurtaracak bir araç olarak görebiliyor. Bu çok kişisel bir tercih.

Öncelikle bu yazıyı okuyorsan ve mezuna kalmış isen cesaretinden ötürü seni kutluyoruz. Bu hedefine ne derece bağlı olduğunu ve 1 senelik bir çalışma daha gerçekleştirmek istediğini gösteren bir işarettir. Ancak önümüzde zorlu ve çetrefilli bir dönem var, bu sebeple hatalardan ne kadar kaçınırsak yolumuzdaki engeller de bir bir bizden uzaklaşacak. Peki mezunların en çok düştüğü ve kaçınmamız gereken hatalar nelerdir? Beraber inceleyelim, keyifli okumalar!

Kişisel hataları göz ardı etmek
Öncelikle mezunların yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi kişisel hataları tespit etmemektir. Eğer mezuna kalmayı göze aldıysan geçen yıl yaptığın ve yanlış ya da sana verimli gelmeyen bazı durumlar/çalışma stilleri vardır. Yaptığımız yanlış davranış ve tutumları daha doğru ve bize iyi gelen farklı davranış/tutumlarla değiştirmeliyiz. Tüm bu hatalar senin için yol göstericidir; unutmamalı ki aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Eğer buraya kadar okuduysan senden ricam şu an önüne bir kağıt alman ve geçen yıl yaptığın hataları bu kağıda aktarman olacak. Yaptığın hataları nasıl pozitif hale getirebilirsin, bir düşün bakalım. Eleştirellik bizi her zaman bir adım öteye taşıyan güçtür, bu güçten olabildiğince yararlanalım! Ek olarak eğer yaptığın hataları kendin tespit edemiyorsan ve dışarıdan bir göz genel bir değerlendirme yapsın istiyorsan bir uzman/rehber ile beraber çalışman senin için verimli olabilir.

“Mezunum, çok vaktim var” düşüncesine sahip olmak
Mezunların en çok düştüğü diğer bir hata ise çok fazla vakitlerinin olduğunu düşünmeleridir. Evet önümüzde 1 senelik bir süreç mevcut; ancak bu süreçte her an aynı hızla ve tempoyla hareket edebilmemiz çok da gerçekci olan bir düşünce değildir. Bu süreçte bazen indiğimiz bazen çıktığımız zamanlar olacaktır. Sınav yaklaştıkça belki gerginlik duyacak ve tempomuzda değişimler yaşayacağız. Olası bu senaryoları değerlendirdiğimizde erkenden yola çıkmak ve güzel bir tempoya sahip olmak bize büyük kazanımlar sağlayacaktır. “Erken kalkan yol alır!” Ek olarak; kimse sizden başlangıçta 12 saatlik bir çalışma bekleyemez. Önemli olan o tempoyu yavaş yavaş çıkarmak ve bunu bir rutin haline getirmektir. Unutmamalısınız ki size en iyi gelen çalışma stilini siz bilirsiniz, sizi sizden iyi kimse tanıyamaz. Geçmiş deneyimlerinizi düşünün ve yola çıkın. Durma yola çık, çünkü yolun açık!

Nasılsa mezunum, sıfırdan bir çalışma sergileyim düşüncesine sahip olmak
Bazılarımız geçen yıl verimli bir çalışma sergilememiş ve derslerde iyi bir temele sahip olmamış olabilir. Bu kişilerin en baştan başlaması elbette gerekli ve doğru bir davranıştır. Ancak bazılarımız güzel bir temele sahipken temel konularda veya derslerde eksiklikleri olduğu için istediği sıralamaya sahip olamamış olabilir. Bu kişilerin eksik olduğu konuları belirlemesi ve programında bu konulara ağırlık vermesi çok daha yararlı olacaktır. Aksi takdirde zaman kaybı yaşamak ve bıkkınlık hissine bürünmek çok olasıdır. Bu da istemediğimiz bir durum olduğu için de programı ihtiyaca göre şekillendirmek çok daha verimli bir yöntem olacaktır. Ek olarak; programı şekillendirirken deneme yapmak ve deneme analizine göre yol haritası çizmek de etkili bir yöntem olacaktır. Bu sayede hangi konu ve derslerde eksiğimiz var ise bu doğrultuda programımızı hazırlayabiliriz.

reci kendisi için ceza olarak görmek
Çoğu mezun süreci – “mezuna kalmayı”- kendisine verilmiş bir ceza olarak görüyor. “Bu yıl çalışmak zorundayım, herhangi bir aktiviteye katılamam. Sosyal hayatımı kısıtlamalıyım.” şeklindeki düşüncelerle sadece ders çalışmaya odaklanıyor. Ancak zamanla motivasyon kaynaklarını kaybediyorlar ve ders çalışmak onlar için bıkkınlık kaynağı oluyor. Bu sebeple bu süreçte program hazırlarken kendinize ufak zaman dilimleri yaratmak, hobilerinize yer vermek sizi dinç tutacak ve motivasyonunuzu sürekli hale getirecek kaynaklar olacaktır. Hem de bu süreci ceza olarak görmek yerine sonucunda kazanabileceğiniz ödüller olan bir süreç olarak görmeniz daha olası hale gelecektir. Örnek vermek gerekirse “4 saatlik çalışma sonucunda yarım saat yürüyüş yapacağım, arkadaşlarımla buluşacağım” şeklinde küçük planlamalar yapabilirsiniz.

Kaynak: KUNDUZ.COM

kunduzcu

Recent Posts

Kunduz 200₺ İndirim Kodu

Kunduz 2024-2025 eğitim öğretim yılında da ilk üyelikte tüm paketlerde 200 TL kod indirimi vermeye…

3 ay ago

Kunduz 2024-2025 Yılı Paket Üyelik Fiyatları

Türkiye'nin Eğitim Platformu KUNDUZ Soru Uygulaması 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 2025 YKS, LGS ve 5,6,7,9,10 ve…

3 ay ago

Kunduz Birebir Koçluk

Kunduz Soru Uygulaması, YKS 2025 Full Paket, LGS 2025 Full Paket ve ara sınıfların full paket üyeleri…

4 ay ago

Kunduz YKS Full Sayısal-Eşit Ağırlık Paketleri

Kunduz soru, 2025 YKS sınavına hazırlanacak öğrencilerin sınavla ilgili ihtiyaç duydukları başta soru çözüm ve…

4 ay ago

2024-2025 Yılı 9.Sınıf Ders Konuları – Yeni (Tüm Dersler)

MEB tüm kademelerde, tüm derslerin müfredatını bu yıl "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla değiştirdi. Yeni…

4 ay ago

Kunduz YKS 2025 Hazırlık Paketlerinde Erken Üyelik İndirimi

2025 YKS (TYT-AYT) hazırlık paketlerinde erken üyelikte çifte indirimi kaçırmayın! Kunduz'a aylar öncesinden üye olarak,hem…

5 ay ago