Bir öğrencinin, 2022 YKS’de TYT de sınavında süresinin 30 dk artırılarak 165 olması bu yıl soruların daha da zor olacağı anlamına mı geliyor? Sürenin uzatılmasının avantajları, dezavantajları nelerdir? sorusuna TMOZ (Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi) öğretmenlerin verdiği cevapları sizlerle paylaşıyoruz.
Çünkü öğrencilerin bir çoğu süredeki değişiklik üzerine “2022 TYT 165 dk olması iyi mi oldu? Kötü mü oldu?” ,” AYT daha mı önemli oldu?” vb bir çok sorunun cevabını merak etmeye başladı.
Yapılan değerlendirmelerin çoğu olumlu yönde olduğu şeklinde. Tabi tam tersi yorum yağan öğretmenler de yok değil. Bu arada AYT’nin öneminin artacağını dile getiren öğretmenlerin sayısı bir hayli fazla.
*Bilmeyene 5 saat te verseniz yapamayacak zaten. Ama seviyesi vasat olan da, orta halli olan da, iyi olan da soruları çözemeyince sıralama gerçekleşemiyor. Zaman olursa, herkes gücüne-emeğine-hakimiyetine göre daha farklı sayıda soru yapacağı için, daha adil bir sıralayabilme gerçekleşecektir.
*Yıllardır bu sınavlara bizzat giren, öğrencileri sınav anında gözlemleyen ve sınavdan sonra öğrencilerimle sınavın kritiğini yapan birisi olarak söylüyorum, bu sınav süresinin artırılması çok isabetli ve yerinde bir karar olmuş, özellikle bizim matematik testindeki sorular verilen sürede çözülecek gibi değildi, kararı alanları kutluyorum
* Öncelikle olayı öğrenci tarafından değerlendireceğim. Soruların zor olması yada kolay olması söylentileri hiç bir şekilde motivasyonunuzu etkilemesin. Hangi tempoda çalışıyorsanız, strese girmeden,sınavla ilgili polemiklere tamamen gözünüzü ve kulağınızı kapatıp, azami gayretinizle çalışmaya devam edin. Bu şu demek; şu anda yetkililer, bu sene çok kolay sorulacak deseler ne yapacaksınız, çalışma sürenizi mi kısaltacaksınız? Elbette hayır! Yada tam tersi çok zor olacak derseler, 3 saat daha fazla mı çalışacaksınız? Yine hayır!. Sınava gireceksiniz ve elinizden geleni yapacaksınız. Sınav sorularının zor yada kolay olmasına yada hangi fakülte kaç netle alıyor? A fakültesi için kaç net yapmam lazım. Bu düşüncelere odaklanmayın. Bunlar her sene değişir. Unutmayın sınavda 3 tane rakibiniz var: 1) Süre 2)Çevre 3)Kendiniz. Bunlarda 1 ve 2 yi değiştirme yada müdahale etme şansınız yok . Öyleyse geriye bir rakip kalıyor. Kendimiz! İste bununla baş edebiliriz. Bu kendi elimizde. Daha dikkatli, daha programlı ve asla umutsuzluğa kapılmadan. Panik yapmadan çalışmaya devam edin. Başarı kendiliğinden gelecek.
*Sorular asla ve asla daha zor olmayacak olamaz. Türkiye ortalaması ortada. Sınav süresinin artmasını pedagojik olarak değerlendiriyorum. Ve doğru buluyorum. Çalışan gayret eden öğrenciler için çok iyi olduğunu düşünüyorum.
*Öğrencilere sesleniyorum. Bu tür kararların arkasında önünde ne olduğundan ziyade hemen biran önce bu süreyi verimli kullanma adına çalışmalarınıza başlayın. Artık daha sakin olabilirsiniz. Mevcut kapasitenizi ortaya çıkarabilmek için güzel bir fırsat. Dedikodulara kulağınızı tıkayıp işinize odaklanın
*Geçen yıldan zor bir sınav olamaz rahat olun net. O sınavı bir nevi sektöre canlılık sınavı olarak görün. Sadece çalışın kardeşlerim, emeğinizi alırsınız
*Soruların zorlaşacağını sanmıyorum. Karar tamamen özel üniversiteler için alınmış gibi duruyor.
*Geçen yıl zaman alıcı sorular sorulması ciddi hataydı, tabanı düşürerek bile bu hatayı telafi edemediler ve çalışan ile çalışmayan ayırt edilmedi.
Geçen yıl kadar zor ve zaman alıcı sanmam ,zaman artışı avantajdır düşünüyorum.
*Özellikle pratik zekaya sahip hızlı okuyup anlayabilen öğrenciler için dezavantaj olacak.
*Sorular çok seçici olursa, bu sorun belki pratik zekaya sahip profili için avantaja dönüşebilir kanaatindeyim. Bu öngörüye göre, zor ve seçici sorular sorulabilir.
* Zaman az olduğunda da, hızlı okuyup anlayamayan ama çok çalışan öğrenciler iyi yapamıyor. İki türlü de sıkıntı.
*Sınav süresinin uzatılması bence bu sistem için anlaşılır. Ancak soruların bir tık zorlaştırılması ciddi problemlere neden olacak gibi. Umarım böyle bir hata yapmazlar.
*Z Kuşağı 😀 dostum. Sınav zaman alıcı olduğu içindir. Siyaseten bir şey olduğunu düşünmüyorum. Her soruyu görme fırsatı doğdu bence güzel bir gelişme
*Bir sınavda sistem değişikliği oluyorsa mutlaka ilk sınavda nispeten daha kolay sorular sorulur. Adaptasyon süreci açısından . En azından daha zor sormayacakları kesin
*Özel üniversiteler boş kalıyor diye, barajı geçemediği için tercih yapamayan herkes tercih yapsın diye yapılan bir uygulama. Sonuçta üniversite mezunu işsiz sayısı katlanarak artacak.
*Baraj puanı uygulamasından dolayı boş kalan vakıf üniversitesi kontenjanlarında doluluk artacak ve onlara da biraz nefes aldırılacaktır ekonomik anlamda.
*Sorular zaten kolay değil. Daha da zorlaşmaz kesinlikle. Çoğunluğun sıkıntı yaşadığı süre yetiştirme konusunda gerekli bir adım atılmış oldu.
*AYT’nin değere bindiğini düşünüyorum. Geçen yılki süre kısıtlaması hatasından dönüldü bence. Seçimle, uzaktan yada yakından alakasının olduğunu düşünmüyorum.
*AYT çok önemli olacak!
*Çalışan hedefi olan yürür. Ancak mezuna kalan da azalma olacak. Oda dershanelerin sorunu.
*AYT fark oluşturacak. Yani sınav sıralamasını AYT netleri belirleyecek gibi.
Sosyal medyada değişikle ilgili en çok paylaşılan resim:)
Madem AYT fark oluşturacak gibi. Biz de aşağıdaki tabloyu sizinle paylaşalım.
Son 4 yılın AYT Matematik Çıkmış Soru Dağılımı
Kunduz 2024-2025 eğitim öğretim yılında da ilk üyelikte tüm paketlerde 200 TL kod indirimi vermeye…
Türkiye'nin Eğitim Platformu KUNDUZ Soru Uygulaması 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 2025 YKS, LGS ve 5,6,7,9,10 ve…
Kunduz Soru Uygulaması, YKS 2025 Full Paket, LGS 2025 Full Paket ve ara sınıfların full paket üyeleri…
Kunduz soru, 2025 YKS sınavına hazırlanacak öğrencilerin sınavla ilgili ihtiyaç duydukları başta soru çözüm ve…
MEB tüm kademelerde, tüm derslerin müfredatını bu yıl "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla değiştirdi. Yeni…
2025 YKS (TYT-AYT) hazırlık paketlerinde erken üyelikte çifte indirimi kaçırmayın! Kunduz'a aylar öncesinden üye olarak,hem…